Achizitia unei case ar trebui sa fie un moment special pentru familia Dvs - pentru a evita un lung sir de surprize neplacute, va recomandam:
- sa vizionati cat mai multe oferte, cel putin 10 variante. Nu va grabiti - e normal sa nu aveti experienta, dar treptat veti reusi sa observati diferentele dintre constructii. Restrangeti decizia la 2-3 oferte, care merita analizate mai cu atentie;
- inainte sa intrati in casa, analizati: accesibilitatea zonei (posibilitati de transport), intensitatea traficului auto (nu va doriti ca noaptea prin fata casei sa treaca niste camioane la viteza maxima), calitatea strazii (asfalt, trotuare) si existenta iluminatului stradal, calitatea caselor vecine, curatenia de pe strada, atmosfera generala din cartier;
- vizitati casa neinsotiti de vanzator. Faceti o vizita atunci cand ploua (observati daca e noroi si unde se scurge apa de ploaie), cand e noapte (verificati daca e lumina suficienta in jurul casei) si in weekend (poate ca va deranjeaza daca vecinii fac petreceri galagioase)
- securitatea familiei este importanta: interesati-va despre existenta furturilor si cu privire la masurile de siguranta necesare pentru a trai linisitit;
- solicitati informatii de la vecini cu privire la vanzatorul casei: ce experienta are, cate case a mai construit / vandut, ce parere au vecinii sau cumparatorii despre el. Evitati vanzatorii care au construit casa pe persoana fizica "solid, ca pentru ei" dar o vand rapid dintr-un motiv bine intemeiat. Lipsa facturilor pentru materiale si pentru manopera ar trebui sa fie un mare semn de alarma - nu veti stii niciodata ce tip de fier aveti in structura si nici ce fel de beton a fost utilizat.
- cu cat mai mare investitia, cu atat vanzatorul nu isi permite sa isi pacaleasca clientii. Intr-un ansamblu rezidential, vanzatorul a investit sume mari in strazi, retele de energie, gaze, canalizare pe care le recupereaza mult mai tarziu, din pretul fiecarei case vandute. Nu isi permite sa isi pacaleasca clientii, pentru ca risca sa nu mai vanda nimic si deci sa nu isi mai recupereze investitia cu partile comune. Pe de alta parte, un vanzator care vinde 1-2 case si apoi dispare, nu isi face griji cu privire la problemele ulterioare ale casei.
- cereti sfatul unui cunoscut cu pregatire in domeniul constructiilor. Sau platiti unui diriginte de santier cca 100-200 euro ca sa insoteasca la vizionare. Veti evita pierderi de mii de euro in cazul in care constructia nu e conforma.
- solicitati vanzatorului cateva teste simple: sapati la fundatia casei (orice fundatie trebuie sa fie la peste 90 cm adancime); solicitati poze de la fazele determinante; masurati cu o ruleta dimensiunea camerelor; verificati daca exista priza de pamant; toate prizele electrice trebuie sa aiba impamantare; verificati daca functioneaza energia, gaze, apa, canalizarea; verificati termoizolatia exterioara (grosimea polistirenului) si cea interioara (exista vata minerala in plafoane)
- renuntati imediat la achizitie daca vanzatorul "va asigura" ca Primaria urmeaza sa efectueze diverse investitii indispensabile (energie, gaze, canalizare, apa). Vanzatorul ar fi asteptat contruirea lor pentru a vinde casa la un pret mai mare, daca intr-adevar chiar ar fi fost realizabile imediat.
- garantia casei ar trebui sa fie o conditie eliminatorie.
Primiti garantie pentru un telefon de 50 euro, dar sunteti dispusi sa renuntati la garantia casei pentru care platiti peste 60.000 euro?
Solicitati garantie prin contract, inclusiv termene clare de remediere si penalitati de intarziere in perioada de garantie.
- o casa incorect construita va avea costuri de intretinere enorme
Cumparatorii sunt amagiti cu preturi mici si sunt presati sa incheie rapid tranzactia pentru a nu analiza cu atentie toate aspectele. Vanzatorul "profesionist' speculeaza lipsa de experienta a cumparatorului de buna credinta. Un "chilipir" este o exceptie - de cele mai multe ori, pretul redus inseamna: nerespectarea proiectului, materiale sustrase, lipsa utilitatilor, situatie juridica neclara. Un cumparator neexperimentat are putine sanse sa sesizeze problemele unei case frumos ambalate.
Nu va grabiti atunci cand alegeti viitorul Dvs camin - orice decizie gresita va costa ulterior foarte multi bani si timp irosit. Uneori, problemele pot fi atat de mari, incat nu veti putea locui sau vinde niciodata casa achizitionata cu atatea sacrificii.
Ceea ce vedeti la o casa la cheie reprezinta poate 10% din materialele folosite. Pot exista probleme incepand cu actele terenului, dar si cu adancimea fundatiei, cantitatea de fier folosita, calitatea betonului si modul de turnare, cu instalatia sanitara, riscuri de electrocutare, izolatie termica, infiltratii, lipsa utilitatilor, furturi in zona, trafic auto excesiv, vecini galagiosi samd.
Daca doriti siguranta, alegeti o casa in Dealul Verde si beneficiati de:
- acte de proprietate complete si clare: istoric, autorizatie construire, cadastru, intabulare samd.
- garantie casa: beneficiati de 2 ani garantie totala (finisaje, instalatii, echipamente) si 20 ani garantie la structura de rezistenta;
- seriozitatea oferita de o investitie mare: dezvoltatorul Dealul Verde a investit in 3 km de retea de gaze, 2 km de strazi betonate, retea electrica proprie, 1,6 km de sistem de canalizare. Calitatea caselor construite este singura sansa de a isi recupera treptat investitia cu partile comune. Conteaza pe impresia buna a cumparatorilor pentru a vinde casele viitoare.
- toate retelele de utilitati in functiune: casa este racordata la gaze, curent, canalizare de care va puteti folosi imediat.
- costuri reduse de intretinere: gaze de cca 250 RON/luna de iarna si energie electrica de cca 100 RON/luna
- garduri, poarta pietonala, poarta auto, alei betonate. Construirea lor ulterioara va poate costa 5.000 euro.
- protectie paratrasnet. Desi rare, un trasnet ar putea ruina caminul Dvs. Sistemele de protectie la trasnet sunt o raritate, dar in Dealul Verde si-au dovedit utilitatea, vezi VIDEO AICI:
Va invitam sa vizitati Dealul Verde - va vom invata cum trebuie verificata o constructie si ce sa il intrebati pe vanzator. Va vom arata punctele sensibile pe care constructorii neseriosi incearca sa le ascunda cel mai mult.
DESCARCATI de aici acest minighid pentru a fi folosit la vizionari